AKTIVITEETIT      KÖYLIÖN VALOKUVAT     JÄSENYYS     TUOTTEET       PALAUTE      YHTEYSTIEDOT
 ETUSIVU
 KÖYLIÖN YSTÄVÄT
  Pöytäkirjat
  Muistio Lallintalo 2023
  MuistiotPoriTurkuTampere22
  MuistioLallintalo22
  MuistioRauma22
  Muistio Ystäväkirkkopyhästä 12.2.2023
  Muistiot loppuvuosi 2021
  Muistio 1.8.2021
  Muistio 9.8.2020
  Muistio Kokemäki 23.5.2021
  Muistio 23.2.2020
  10-vuotishistoriikki
  Muistio 24.2.2019
  Muistio 11.2.2018
  Muistio 19.6.2016
  Muistio 28.6.2014
  MuistioLallinKoulu_13022011
  MuistioPori_23112010
  MuistioEspoo_09112010
  MuistioTurku_14102010
  MuistioRauma_30092010
  MuistioTampere_02092010
  MuistioMuseokoulu_04072010
  MuistioLahipitajat_21042010
  MuistioTampere_04022010
  MuistioHelsinki_10112009
  MuistioPori_22092009
  MuistioTurku_19052009
  MuistioRauma_23042009
  Aluekuulumiset
 AKTIVITEETIT
 INTRANET
MuistioLahipitajat_21042010



Köyliö-seura ry                                                              Muistio 2/2010

Köyliön ystävät -jaosto                                                  28.4.2010

 

YSTÄVÄTAPAAMINEN KÖYLIÖSSÄ

 

Aika              keskiviikkona 21.4.2010 kello 17.00–20.45

Paikka           Lallin koulu, Kankaanpää, Köyliö

Läsnä            Tapaamiseen oli kutsuttu köyliöläisiä ja/tai Köyliön ystäviä lähipaikkakunnilta: Säkylästä, Eurasta, Kokemäeltä, Huittisista, Harjavallasta… Lähipitäjistä tavoitettiin yli sata Köyliö-taustaista henkilöä, joista paikalle saapui runsaat neljäkymmentä (nimilista liitteenä). Palavat tervapadat osoittivat suuren koulun monista ovista sen oikean. Kaksi luokkatilaa yhdistämällä saatiin aikaan riittävän suuri kokoustila, joka sitten täyttyi joka tuolia myöten – takana istuttiin pöydän kulmallakin.

Köyliön kuntaa edusti kunnanjohtaja Seppo Saarinen ja Köyliö-seurasta olivat mukana puheenjohtaja Anneli Laine, varapuheenjohtaja Jaakko Ojala, perinnejaoston puheenjohtaja Heikki Silvola, tiedottaja Samuli Vahteristo, jäsenasioista vastaava hallituksen jäsen Asser Lehtoranta, perinnejaoston jäsen Kalevi Salmi sekä allekirjoittanut ystävät-jaoston puheenjohtaja Helena Santala

  

1. Helena Santala avasi tilaisuuden toivottaen kaikki Köyliön ystävät tervetulleiksi. Hän kertoi lyhyesti, miten ystävätoiminta sai alkunsa ja mistä siinä on kysymys. Hän totesi ystävätapaamisen Lallin koulussa olevan järjestyksessä kuudes, joka samalla päättää Köyliö-seuran maakuntakäynnit tältä erää. Yhteensä näiden käyntien järjestelyjen yhteydessä on tavoitettu runsaat 300 Köyliö-taustaista henkilöä ja määrä kasvaa jatkuvasti. Käytiin läpi illan ohjelma pääpiirteissään.

2. Kunnanjohtaja Seppo Saarinen korosti puheenvuorossaan Köyliön erityispiirteitä: kylätoimintaa, talkoohenkeä ja hyvää yhteistoimintaa Köyliö-seuran kanssa. Hän totesi panneensa merkille sen suuren määrän osaamista, tietoa ja taitoa, mikä tavoitetuilla köyliöläisillä maailmalla on. Kuntaliitoksesta hän tyytyi toteamaan sen tosiasian, että pienen Köyliön kunnan on nyt tultava toimeen omin avuin, joskin yhteistyöhankkeista neuvotellaan.

Saarinen kutsui kaikki mukana olevat mukaan 3.- 4. heinäkuuta järjestettäville Köyliö-päiville, joiden pääjärjestelyvastuu on 140 vuotta täyttävällä Köyliön kunnalla. Hyvänä yhteistyökumppanina järjestelyissä on mukana 10 vuotta täyttävä Köyliö-seura.

3. Puheenjohtaja Anneli Laine esitteli Köyliö-seuran hallinnon ja toimintaa. 

4. Seuraavaksi käytiin läpi esittelykierros. Läsnä olleet kertoivat, mistä ovat kotoisin, mitä ovat elämänsä aikana tehneet, miten sijoittuneet juuri lähipitäjiin, paljonko perhettä ja minkälainen suhde heillä on tällä hetkellä kotipitäjäänsä Köyliöön. Puheenvuorot olivat täynnä kotiseuturakkautta ja lämpöä- mukana oli myös paluumuuttoa suunnittelevia.

5. Samuli Vahteristo kertoi Köyliö-seurasta tiedottajan näkökulmasta. Varsinaisena uutisena oli, että vielä tänä keväänä postitetaan kaikille jäsenille kirjallinen tuotos Köyliön kylien suunnitelmasta.

6. Lallin koulun opettaja Eeva Teperi esitteli lyhyesti Lallin koulun historiaa ja toimintaa. Hän lupautui esittelemään halukkaille koulun tiloja. 

Tässä kohden siirryttiin juomaan leirikoulun järjestämät kahvit kera voisarvien. Leirikoulukassaan kertyi mukavasti kilisevää ja kahisevaakin. Keskustelu kävi vilkkaana. Sen lomassa tutustuttiin Ojalan pariskunnan esille laittamiin seuran myyntituotteisiin, joista nyt myös Köyliön naisen puku oli näytillä Seija Ojalan ja Anneli Laineen päällä. 

7. Ohjelmaa jatkettiin Jaakko Ojalan Köyliö-seuran toimintaa esittelemin kuvin.

8. Illan vetonaulaksi osoittautui tilaisuuteen kutsuttu opettaja Juhani Kaatonen ja hänen esitelmänsä aihe ”Köyliön vanhat paikannimet kertovat – tarua vai totta”. Nostalgisina seurattiin, miten jo pois käytöstä oleva havaintovälineistö, kartta ja karttateline, saatiin pystytetyksi liitutaulun eteen. Avustajana toimi kaksimetrinen Tapani Santala. Kartta saatiin jokseenkin suoraan ja uudempaa teknologiaa edustava ”punapilkkulamppu” toimi osoittimena.

Juhani Kaatosen innostus ja ehtymätön tietomäärä sekä humoristinen esitystapa tempasi kuulijat mukaansa. Rouva Sinikka Kaatonen tuki sivusta esitystä. Luokkatilassa oli esityksen aikana hiirenhiljaista, joskin myös hyviä omia havaintoja ja mukavia muisteloita kuultiin yleisön joukosta.

Moniko muistion lukijoista tietää, missä on Satulakallio, Himmiivainio, Matoumpiaita, Sormikivenahde, Kusiaismäki, Naalinkorpi, Papinrapakko, Ullanristi? Moniko mahtaa tietää, mistä johtuvat nimet koli ja peräjauho ja mitä on priihaantua?

Ilta eteni ja alkoi tulla myöhä. Kertomista ja kuunteluhalua olisi vielä ollut vaikka kuinka paljon, mutta …! Esitettiinkin, että aiheesta järjestetään seminaari ja tämä arvokas tieto saatetaan kirjalliseen muotoon – ehkä kirjoitetaan kirja.

Juhani Kaatonen sai esityksensä päätteeksi raikuvat aplodit ja kaksi seuran julkaisemaa kirjaa.

9. Kalevi Salmi kertoi KUVA -hankkeesta ja haastoi ulkoköyliöläisiäkin jakamaan hankkeen aiheuttamaa suurta työmäärää.

10. Helena Santala     käytti vielä iltaa ja ystävätoimintaa koskevan kokoavan puheenvuoron.

Hän totesi illan olleen kaikki tapaamiset muistaen erään tiivistunnelmaisimmista ja onnistuneimmista. Juhani Kaatosen esitelmän kaltaista ohjelmaa, luentoja ja seminaareja, on ulkoköyliöläisten toivomuslistalla. Santala kehui illan ”oppilaita” mallikelpoisimmiksi yli 30-vuotisella opettajanurallaan.

Puolitoistavuotisesta ystävätoiminnasta hän totesi yhteenvetona, että tavoitettujen määrä on ylittänyt kaikki odotukset, samoin jo etukäteen lämpimäksi arveltu vastaanotto.                  

Kiinnostuksesta kertoo seuran kotisivuilla kävijöiden huikea kasvu. Seuran jäsenmäärän on mahdollista jopa kaksinkertaistua tämän vuoden aikana vuoden 2008 lopun määrään verrattuna. Jäsenyys ei ole kuitenkaan ehto olla mukana seuran ystävät–rekisterissä ja saada seuran tiedotteita ja muuta postia.                      

Ystävätoiminnan tähänastinen pääpaino on ollut etsiä ja tavoittaa ulkoköyliöläisiä. Kontakteja onkin syntynyt vähän joka suuntaan: ulkoköyliöläisten ja seuran kesken, perheiden sisällä, yksilöiden välillä.

Ystävätoimintaan on saatu runsaasti ideoita. Niitä ryhdytäänkin toteuttamaan pikku hiljaa. Näiden ideoiden toteuttamiseen otetaan mahdollisimman paljon mukaan ulkoköyliöläisiä osaajia ja vaikuttajia (ks. esimerkiksi Köyliö-päivien ohjelma www.koylio-  seura.fi/ajankohtaista).

Lopuksi Helena Santala kiitti kunnanjohtaja Seppo Saarista ja kaikkia Köyliö-seuran hallinnossa olevia siitä, että he ovat olleet suurenmoisella panoksella mukana tässä ystävätoimintaa kartoittavassa vaiheessa.

Muistion vakuudeksi

Helena Santala, Köyliön Ystävät  –jaoston puheenjohtaja

Liitteenä osallistujalista


Ajankohtaista

Vanhemmat uutiset löydät vasemman valikon kohdasta Ajankohtaista.

12.3.2024
Turun lukupiiri


4.3.2024
Tampereen lukupiiri ma 4.3.2024 klo 18 Tampereen yhteiskoulussa


11.2.2024
Ystäväkirkkopyhä


7.2.2024
Kurssi köyliöläisistä ruotusotilaista alkaa 7.2.2024


20.1.2024
Pyhän Henrikin Surmavirsi-tapahtuma Köyliössä


9.1.2024
Turun lukupiiri Café Artissa Turussa


14.12.2023
Turun seudun Köyliön ystävien Jouluinen ystävätapaaminen Voivalan Juhlakartanossa Kaarinassa